Folosește aceste instrucțiuni pentru a determina dacă ceva este pe bune sau e prea bun să fie adevărat. Verifică autenticitatea unui email pentru a te proteja atât pe tine, cât și compania pentru care lucrezi.
Fiecare dintre noi petrece minute bune pentru a bloca sau a se dezabona de la liste care trimit mesaje irelevante. Pentru că mulți dintre noi avem adresele de email publice, cele mai multe mesaje sunt nesolicitate, unele fiind chiar periculoase. Din fericire, cu cât vrem să profităm mai mult de internet, cu atât suntem mai pregătiți să identificăm mesajele care nu sunt ceea ce vor să pară. Soluția este întotdeauna prevenția. Astfel, în acest articol, vor fi prezentate câteva instrucțiuni care vă ajută să identificați un email care are potențialul de a vă distruge sistemul.
- Mai întâi, fii precaut.
Tentația de a da click pe un link pentru a verifica ceva anume este mare, însă trebuie să te opunei acestei dorințe. Emailurile malițioase arată real de cele mai multe ori, ele fiind personalizate și putând să fie foarte convingătoare. Însă un singur click poate distruge un întreg sistem.
Mai mult decât atât, sunt foarte multe formate de fișiere care rulează cod malițios pe sistemul nostru dacă le deschidem. Odată deschis, răul este făcut. Așadar, nu trebuie deschise atașamente înainte de a verifica faptul că acestea sunt legitime. Probabil știm asta cu toții, dar nu strică să reamintim fapul că dacă nu așteptăm un fișier de la cineva anume, nu trebuie deschis. De fiecare dată când se primește un fișier de la o persoană cunoscută, dar într-un moment neașteptat, trebuie verificat cu expeditorul că într-adevăr el a trimis, înainte de a deschide fișierul.
- Vizitează website-ul mai întâi
Dacă primești vreo ofertă sau vreo solicitare care necesită să dai click pe un link sau să deschizi un fișier, evită să faci acest lucru. Poate părea autentic și deloc periculos – o ofertă cu 10% reducere pentru noua canapea. Dacă ai căutat online această canapea, atunci poate fi real. Dar pune-ți câteva întrebări: Ai mai cumpărat de la acest magazin până acum? Ai vizitat website-ul acestuia și te-ai înregistrat pentru a primi oferte? Dacă răspunsul este, nu, ignoră emailul. Cei 10% nu merită.
Iar dacă ești de părere că oferta este autentică, vizitează website-ul direct. Este mult mai sigur.
- Verifică autenticitatea linkului
Foarte mulți dintre noi cumpără online. Este comun să primim oferte de mulțumire pentru a mai face cumpărături. Multe dintre aceste oferte sunt autentice, deoarece am făcut recent cumpărături. Dar dacă nu am auzit niciodată de acești furnizori? Se poate vizita website-ul magazinului direct, dar dacă oferta este pentru prima comandă, ar fi ok să dăm click pe link și să utilizăm oferta?
Înainte de a face acest lucru, trebuie să verificăm linkul: dacă sunt și alte litere în numele domeniului sau poate nici măcar nu seamănă. Acestea sunt semne că totul este fals. Dacă linkul promite activarea unor oferte speciale sau conținut personalizat, nu da click.
O altă metodă de verificare este adresa de email a expeditorului. Același lucru de referință: numele domeniului.
- Verifică greșelile gramaticale
Dacă emailul este trimis de o companie, trebuie ținut cont de faptul că se depune efort pentru a crea oferte, deoarece se dorește crearea unei conexiuni cu potențialul client. De aceea, n-ar trebui să existe greșeli gramaticale sau greșeli în tastare. În caz contrar, cu siguranță este un email malițios. De asemenea, dacă tonul emailului este ciudat sau nu tocmai așa cum simți că ar trebui, din nou, nu este un email real.
- Să mă dezabonez sau nu?
Dacă oferta este validă, probabil vei găsi un link la final care îți permite să te dezabonezi de la listă dacă nu ești interesat să mai primești oferte. Există experți care sfătuiesc să nu ne dezabonăm, însă dacă primiți prea multe emailuri de la același expeditor, vă sugerez să o faceți.
Dacă, pe de altă parte, considerați că emailul nu este valid, ștergeți fără să vă dezabonați, chiar dacă vă apare linkul. Dacă dați click, acest lucru va comunica atacatorilor că utilizați adresa de email, iar ei o vor vinde mai departe.
- Singura alegere sigură este blocarea
Uneori, singurul lucru pe care poți să-l faci este să blochezi expeditorul. Dacă primești prea multe mesaje și nu ai certitudinea că ar trebui să te dezabonezi, blochează adresa de une vin emailurile. Din păcate, adresa de email se schimbă regulat, așadar, după o vreme, vei primi din nou mesaje.
Și chiar dacă vei mai primi, blochează din nou. Mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău. Uneori, este nevoie să sufli și în iaurt, nu doar în ciorbă, așa cum se spune.
- Nu uita să verifici și folderul de spam
Uneori, însă, se întâmplă să nu primești un email pe care îl aștepți. Filtrele pentru spam pot fi prea agresive, astfel încât chiar și mesajele adevărate pot sfârși în folderul de spam sau junk. Singurul sfat care poate fi dat aici este să verifici și aceste foldere, atunci când nu primești ceva anume.