Trenduri în securitatea cibernetică în 2021

Mar 1, 2021 | Securitate | 0 comments

Tehnologia avansează cu un ritm cu care este aproape imposibil să ținem pasul, ceea ce transformă cunoașterea trendurilor într-o provocare. Astfel, pentru a putea fi pregătit, în continuare sunt prezentate cinci trenduri în securitatea cibernetică pentru anul 2021.

  1. Inteligența artificială va ocupa posturi vacante

Se preconizează că mai mult de 3,5 milioane de posturi privind securitatea cibernetică vor rămâne vacante în 2021, ceea ce înseamnă că multe companii vor căuta să ocupe aceste locuri cu ajutorul inteligenței artificiale. Desi încă reprezintă o noutate, AI poate fi o soluție extrem de realistă pentru funcționarea industriei securității cibernetice.

În doar câteva secunde, AI poate finaliza sarcini zilnice care ar dura câteva zile pentru o persoană. Industria securității cibernetice este imensă, de aceea este dificilă supravegherea efectuată doar de oameni, fiind nevoie și de AI. Având opțiunea de a automatiza sarcini zilnice repetitive, angajații din industrie se pot concentra doar pe identificarea a ceea ce este anormal și a amenințărilor.

2. Creșterea amenințărilor cauzate de infracțiuni cibernetice

Infracțiunile cibernetice reprezintă cea mai puternică amenințare pentru companii, experții estimând o pierdere de 6.000 miliarde de dolari ce ar avea la bază această cauză. Astfel, este evidentă nevoia de inovație și de investiții în toate platformele tehnologice pentru a combate această amenințare.

Un sondaj cuprinzând 4.000 de afaceri din peste 80 țări a concluzionat faptul că mai puțin de jumătate dintre companii sunt pregătite pentru atacuri cibernetice. Pe măsură ce tehnologia avansează, același lucru se întâmplă și în cazul infracționalității cibernetice, infractorii diversificându-și atacurile. Fără o dezvoltare adecvată și fără cunoștințe în acest domeniu, apar tot mai multe amenințări IT.

3. Femei în domeniul securității cibernetice

Femeile reprezintă 24% din forța globală de muncă ce activează în domeniul securității cibernetice. Dar există diferite programe prin care acest domeniu câștigă popularitate și în rândul reprezentantelor sexului frumos, astfel încât egalitatea de gen este în creștere.

4. O nouă legislație privind protecția datelor cu caracter personal în Statele Unite ale Americii

Uniunea Europeană are deja implementat GDPR, care privește protecția datelor cu caracter personal și securitatea organizațiilor, însă Statele Unite ale Americii nu au o lege federală care pentru acest domeniu. În schimb, SUA se confruntă cu o nouă generație de consumatori preocupată de legi care privesc confidențialitatea.

Urmare scandalurilor continue, având exemplul platformei Facebook și nerespectarea confidențialității datelor din 2018, când date personale a milioane de persoane au fost colectate fără acordul acestora pentru reclame politice, americanii au început să ceară protecția datelor cu caracter personal. Așadar, în 2021, probabil vor fi abordate mai multe discuții pe această temă.

5. Un grad mai mare de acceptare a cloud computing

Popularitatea cloud computing crește exponential, datorită faptului că este foarte ușor de folosit și este scalabil. 81% dintre companiile cu mai mult de 1000 angajați abordează o strategie care include mai multe plaftorme, pentru care este nevoie de măsuri mai serioase de protecție a datelor.

Se preconizează că în 2021, cheltuielile la nivel mondial pentru servicii cloud vor crește cu 73%, de la 160 miliarde de dolari la 277 miliarde de dolari. Principalul beneficiu al cloud computing este acela că organizațiile pot rămâne relevante într-o piață digitală. În același timp, însă, dezavantajul este acela că temerile privind securitatea determină companiile să se îndrepte către furnizori care stochează datele în platforme externe. Soluții inovative pentru această situație sunt reprezentate de către platforme cloud de tip hibrid, care conțin servicii cloud la nivel local, servicii cloud private și terțe. Așadar, trebuie ca fiecare organizație să știe unde sunt datele, cine le poate accesa și de ce măsuri de siguranță dispun furnizorii pentru a le proteja. Datele sensibile trebuie stocate local, iar celelalte într-o platformă tip cloud la alegere.

Pentru alte trenduri în securitatea cibernetică, citește și acest articol!