Securizarea contului de Facebook

Feb 2, 2021 | Securitate | 0 comments

Securizarea contului de Facebook este extrem de importantă, pentru că există foarte multe cazuri în care conturile sunt accesate de entități necunoscute cu diferite scopuri.

Folosirea Facebookului a devenit deja parte din rutina noastră. Nici măcar nu mai observăm momentele în care luăm telefoanele sau deschidem laptopurile pentru a vedea ce se mai întâmplă cu prietenii virtuali din această rețea de socializare. Facebook este atât de prezent în viețile noastre în care a intrat fără niciun efort, încât este greu să ne imaginăm viața înainte de Facebook. Indiferent că vorbim despre politiFacă, afaceri sau viața privată, rețeaua socială a reușit să faciliteze distribuirea informațiilor. Cum altfel ne-am putea conecta cu prietenii? Sau cum ne hotărâm la ce evenimente să mergem?

De aceea, Facebook este cea mai importantă platformă de socializare, reunind 60,6% din utilizatorii de internet. În ciuda tuturor competitorilor care au încercat de-a lungul timpului să detroneze Facebook, platforma și-a păstrat supremația, având în continuare numărul cel mai mare de utilizatori activi. Iar totul se datorează modului în care Facebook se adaptează la ultimele trenduri și la modificările nevoilor utilizatorilor.

Având în vedere că numărul utilizatorilor activi lunari a ajuns în 2019 la aproape 2,5 miliarde, Facebook a devenit de-a lungul timpului un instrument extrem de important pentru marketeri. Astfel, există peste 80 milioane de pagini de Facebook utilizate de către firmele mici, care își creează cu ușurință o audiență și se conectează cu potențialii cumpărători, dezvoltând astfel relația cu aceștia pentru un preț rezonabil, uneori chiar gratuit.

De ce este importantă securizarea contului de Facebook? Pentru că există nenumărate cazuri în care conturile sunt accesate de entități necunoscute cu diferite scopuri. De cele mai multe ori, nu este vorba doar despre o breșă în intimitatea utilizatorilor. Atacatorii cibernetici își pot însuși mai mult decât identitatea accesată. În special în cazul în care contul este folosit pentru a crea reclame pe Facebook, atacatorii vor avea acces la datele de pe card, vor putea face reclame care să fie plătite din acest cont. Așadar, nu veți pierde doar confidențialitatea datelor contului de Facebook, ci și sume importante de bani.

Un studiu efectuat recent arată că:

  • 46% dintre utilizatori acceptă cereri de prietenie de la necunoscuți;
  • 89% dintre utilizatorii cu vârste cuprinse între 20-30 ani și-au publicat data de naștere completă;
  • Aproape 100% dintre cei care folosesc Facebook postează adresa de email;
  • Între 30-40% dintre aceștia divulgă informații despre familie și prieteni.

Platforma creată Mark Zuckerberg ne protejează toate datele pe care i le furnizăm prin parola pe care o stabilim. Astfel, securitatea contului de Facebook este extrem de importantă. De aceea, am realizat un ghid pentru a evita accesarea contului nostru de către altcineva.

  1. Folosirea unei parole complexe: primul pas pentru a îmbunătăți securitatea oricărui cont este stabilirea unei parole complicate, care să conțină toate tipurile de caractere și pe care să nu o mai folosim în alte scopuri.

2. Monitorizarea prietenilor: un alt pas important verificarea listei de prieteni, iar dacă există persoane necunoscute, acestea trebuie să dispară, deoarece pot fi acolo cu scopuri ascunse.

3. Verificarea permisiunilor privind postările: chiar dacă ne place să împărtășim cu prietenii fotografii din vacanțe sau cu activități pe care le facem cu plăcere, trebuie să fim atenți ca postările noastre să fie vizibile doar pentru prieteni, să nu fie publice pentru oricine. Astfel, la confidențialitate, există o opțiune prin care selectăm doar prieteni (a), nu public larg. În plus, putem restrânge și vizibilitatea postărilor anterioare, ca acestea să nu mai fie publice (b).

4. Activarea alertelor de conectare: pentru a face acest lucru este necesar să adăugăm numărul de telefon, dar, atenție, acesta nu trebuie să fie public în descrierea contului (c). Numărul de telefon trebuie adăugat la setările contului, pentru a primi alerte, în cazul în care cineva încearcă să acceseze contul fie de pe un alt dispozitiv, fie de pe un alt browser. Iar cea mai importantă opțiune este aceea de a aproba conectările, primind un cod de securitate în momentul în care se dorește conectarea la cont – two-factor authentication (d).

5. Monitorizarea conectărilor – prin care se pot observa dispozitivele și locațiile cu ajutorul cărora a fost accesat contul. În cazul în care se observă dispozitive necunoscute, acestea trebuie deconectate (e), apoi urmați toți pașii menționați anterior.

6. Verificarea aplicațiilor care au acces la datele furnizate: este recomandat să nu existe nicio aplicație care să ne acceseze contul, cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

7. Debifarea opțiunii de recunoaștere facială

Odată cu creșterea numărului și complexității atacurilor cibernetice, Facebook și-a actualizat politica de securitate și confidențialitate, creând mijloace prin care ne putem proteja datele și identitatea. Trebuie doar să știm cum să le folosim și să aplicăm toate tehnicile menționate anterior, securizarea contului de Facebook fiind un must în zilele noastre.

Citește și cele mai sigure aplicații de mesagerie.