Se încearcă din greu găsirea unui echilibru între a supraviețui și a implementa un program de securitate pentru startup. Există numeroși factori pe care fondatorii trebuie să-i înfrunte în momentul în care își doresc un nivel de securitate solid, printre care lipsa fondurilor, prioritizarea generării de venituri sau lipsa susținerii din partea investitorilor. Indiferent de aceste obstacole, atât clienții, cât și potențialii clienți solicită un nivel de bază pentru controalele securității. Cerința clienților pentru securitate a forțat startup-urile să dezvolte o abordare practică, prin care să implementeze controale și procese cheie.
Implementarea setului potrivit de măsuri într-un startup presupune un echilibru delicat între minimizarea riscurilor și optimizarea cheltuielilor. Achiziționarea unui anumit instrument nu poate rezolva provocarea ce apare în cazul securității.
De cele mai multe ori, momentul în care se decide focusarea pe realizarea unei soluții dedicate de securitate coincide fie cu cererea precisă din partea unui client sau cu apariția unui incident, în condițiile în care studiile arată ca 87% dintre potențialii clienți decid să găsească un alt furnizor de servicii, dacă startup-ul nu prezintă încredere.
- Utilizează cel mai nou software de securitate cibernetică.
Pe zi ce trece se dezvoltă moduri din ce în ce mai ingenioase pentru a pătrunde în sisteme, pentru a le infecta cu malware și a fura date. Asigură-te că utilizezi cel mai bun și cel mai nou software de securitate cibernetică, deși există antreprenori care folosesc versiuni gratuite pentru a reduce din costuri.
Antivirus gratuit, instrumente gratuite anti-spam sau pentru firewall trebuie să existe doar ca un prim nivel de protecție. Cât timp obții și stochezi informații despre clienți, este nevoie să treci la nivelul următor, să cumperi o versiune cu mai multe capabilități.
Și ideal ar fi să ai toate actualizările de software, pentru că fiecare versiune apare cu capacități care îmbunătățesc semnificativ securitatea.
- Folosește firewall
Exceptând faptul că îți asiguri protecția rețelei și a dispozitivelor, trebuie să verifici și securitatea internetului. Majoritatea soluțiilor de tip antivirus au integrată securitate pentru internet și firewall.
Utilizând acest program, se pot preveni descărcări de soft malițios și se pot identifica și opri atacuri ca MITM (Man in the Middle), phishing, Trojan și altele.
- Instalează certificat SSL (Secure Sockets Layer)
Instalarea unui certificat SSL reprezintă un protocol standard. Păstrează conexiunea la internet sigură și protejează informații sensibile transmise între server și browser. Astfel se evită urmărirea și captarea datelor de către atacatorii cibernetici. Criptarea protejează atât startup-ul, cât și clienții care oferă date personale, chiar și date bancare.
Cu ajutorul certificatului SSL; clienții dobândesc mai multă încredere în website, făcând tranzacții de ordin financiar mult mai ușor, știind că se folosește criptarea datelor.
Încrederea se traduce în creșterea traficului, trafic ce generează vânzări. Studiile arată că 85% dintre clienți refuză să cumpere de la un website care nu are SSL. URL-urile care încep cu https pot cripta http-ul standard pentru o experiență de cumpărare mai sigură.
- Setează un spațiu de stocare în cloud sigur
Stocarea bazată pe cloud adaugă un alt strat de securitate pentru o afacere. Totuși, accesul la acest spațiu de stocare trebuie să fie limitat, așa cum se întâmplă și cu rețelele fizice și dispozitivele. Primul pas este reprezentat de alegerea unui furnizor cloud eficient și sigur, urmat de evitarea stocării datelor sensibile în cloud.
Date sensibile sunt detaliile bancare are clienților. Dacă nu este utilizat frecvent, folosește serverul companiei pentru a arhiva acest fișier.
Utilizează cloud pentru fișiere folosite în proiectele pe echipe sau fișiere accesate constant. Altfel, folosește serverul fizic al companiei.
Există soluții cloud care oferă un nivel mai ridicat de protecție în cazul în care clientul are nevoie și de arhivare. În acest context, foarte importantă este verificarea caracteristicilor ce se vor debloca odată cu serviciul premium.
- Creează o anumită cultură de securitate cibernetică în echipa ta
Educarea echipei nu se referă doar la dezvoltarea cunoștințelor acestora despre securitatea cibernetică. Trebuie creată o anumită cultură cu protocoale de securitate. Toată echipa trebuie să fie pe aceeași pagină când vine vorba de securitate pentru a evita orice punct vulnerabil.
Multe breșe de securitate au apărut de-a lungul timpului cu o simplă deschidere de către angajați a unui email de tip phishing. Această situație poate și trebuie să fie evitată, întrucât este vorba despre protejarea numelui și reputației brandului.
- Utilizează parole puternice și complicate
Fiecare membru al echipei trebuie să aibă contul lui în rețea. Este vital să se urmărească activitatea fiecăruia în rețea, pentru a identifica mai ușor erorile și breșele de securitate.
Fiecare membru al echipei trebuie să aibă o parolă complexă, unică și greu de descifrat. Pentru un alt strat de protecție, acest task se poate delega. Astfel, se va evita împărtășirea parolelor între colegi, indiferent că este intenționată sau nu. Totdată, limitează accesul acestora în rețea, fără a le acorda permisiuni de descărcare sau instalare de programe pe cont propriu.
- Solicită prioritizarea securității de către vânzătorii online
Dacă website-ul tău acceptă și alți colaboratori, asigură-te că aceștia urmează aceleași protocoale utilizate de compania ta. Înainte de a încheia parteneriatele din punct de vedere legal, verifică legitimitatea companiei și capacitatea acesteia de a utiliza măsuri cibernetice.
Asigură-te că echipa de IT este implicată în verificarea partenerilor. Astfel, vei evita alterarea reputației companiei și vei putea implementa un program de securitate pentru startup.
Citește și cele mai importante 10 sfaturi pentru securitate cibernetică.