Securitate Endpoint – rol vital în securitatea rețelei

Mar 19, 2021 | Securitate | 0 comments

Securitate endpoint – de ce este vitală?

Exista o concepție greșită legată de programele antivirus, și anume că ele pot preveni atacurile țintă și persistente.

Companiile sunt mereu în pericol, deoarece rețeaua lor de securitate este în continuă creștere, astfel se slăbește expansiunea numărului de endpoint-uri.

Angajații ce lucrează de la distanță prin cloud, ce își folosesc propriile dispozitive conectate la rețele nesigure (Wi-Fi), lărgesc perimetrul de securitate, oferind mult mai multe lacune de securitate și endpoint-uri. 

Pentru a proteja în totalitate rețeaua și informațiile din aceasta, trebuie introdusă securitatea Endpoint gestionată central pentru a proteja telefoanele mobile, laptopurile, stațiile de lucru și serverele.

Endpoint – cea mai vizată cale de atac

Endpoint-urile neprotejate oferă o cale ușoară prin care atacatorii au acces la rețea, astfel ei pot fura date sensibile sau pot furniza coduri malițioase.

Fără o protecție Endpoint, în momentul în care un dispozitiv endpoint neprotejat se conectează la rețea sau copiază date de pe un dispozitiv extern, companiile pierd controlul asupra rețelei.

 Atunci când parametrii  de securitate sunt schimbați constant din cauza dispozitivelor ce se conectează de la distanță și folosirea dispozitivelor personale (BYOD), controlul cel mai mare este menținut prin utilizarea cât mai multor straturi de securitate a protecției endpoint. 

Modul in care Endpoint securizează rețeaua:

Prin criptarea datelor și controlul aplicațiilor gestionate de dispozitive pentru a accesa rețeaua, se obține:

  • Un control mai mare asupra dispozitivelor endpoint. Monitorizarea și blocarea activităților suspecte.
  • Prevenirea scurgerilor și pierderilor de date prin criptarea informațiilor endpoint și dispozitivelor de stocare detașabile utilizate.
  • Un control asupra aplicațiilor ce accesează rețeaua, astfel se opresc aplicațiile neautorizate pentru a nu crea vulnerabilitate asupra rețelei.

Existența unei protecții mai mari cu Analiza de Endpoint:

Blocarea programelor malware nu oferă o protecție suficientă, astfel mai poate exista cod malițios în memoria dispozitivului.

Analiza Endpoint este o soluție automată pentru companii ce analizează fiecare bucată de cod care rulează în memoria unui dispozitiv endpoint.

Scanarea memoriei unui dispozitiv endpoint cu tehnologia Genetic Malware Analysis permite detectarea amenințărilor de forma:

  • Fileless Malware
  • Pachet malware
  • Malware pe mai multe etape
  • Injecții de cod neautorizate 

Îmbinarea analizei și protecției Endpoint 

Majoritatea soluțiilor de securitate se concentrează pe protejarea unui dispozitiv gateway, care funcționează bine pentru a împiedica fișierele și scripturile infectate să ruleze pe un endpoint și să acceseze rețeaua. 

De cele mai multe ori atacatorii reușesc să evite protecțiile de securitate endpoint. O mașină ce furnizează cod ce încă funcționează în memorie pentru a se curăța trebuie re-formatata, astfel ea este securizată din nou.

Amenințările sofisticate din memoria mașinii se pot detecta analizând fiecare bucata din codul binar.

Îmbinând analiza și protecția endpoint, companiile pot proteja datele și rețeaua lor, dar pot să și analizeze automat memoria dispozitivelor suspecte pentru amenințări ascunse.

Pentru mai multe informații despre securizarea datelor companiei, citește acest articol.