Protejarea rețelelor wireless

Feb 10, 2021 | Securitate | 0 comments

În prezent, cea mai mare parte din activitatea online a tuturor se desfășoară prin intermediul unei rețele wireless de acasă. Așadar, protejarea rețelelor wireless reprezintă un element crucial în asigurarea securității întregului sistem. De exemplu, în cazul unei rețele neprotejate corespunzător, cineva poate interveni și se poate folosi de resursele acesteia fără acordul proprietarului. Acest lucru nu este nici corect, cât nu este nici de dorit să se întâmple.

În timp ce setarea unei parole poate părea o metodă sigură de protecție a unui router, aceasta nu este suficientă pentru a asigura integritatea rețelei și securitatea acesteia în fața atacatorilor. Astfel, în continuare vor fi expuse o serie de elemente și tehnici de securitate ce trebuie puse în aplicare pentru a fi sigur că rețeaua ta nu cade pradă atacurilor.

SFATURI PENTRU PROTEJAREA REȚELELOR WIRELESS

1. Îmbunătățește protecția. Primul pas pentru a menține o conexiune cât mai sigură este activarea WPA, care reprezintă o criptare necesară pentru acest pas. Majoritatea routerelor au deja activată protecția WPA2 ca parte a setărilor implicite. Asigurați-vă că acest element este activ întotdeauna.

Routerele mai vechi au un protocol numit WEP care este bazat pe criptare și care este mai simplu de spart. Cunoscând acest lucru, este o idee bună ca un proprietar al unui router să îl analizeze manual și să descopere cum poate face upgrade către WPA. Pentru a face upgrade la WPA2, este posibil să fie nevoie să se instaleze anumite patch-uri firmware.

2. Securizarea firewall-ului. Fiecare router vine cu un program preinstalat care îl face mai greu atacat, numit firewall. Acesta funcționează precum un filtru, monitorizând tot traficul posibil. Astfel, acesta reprezintă un element de securitate important care face rețeaua să fie cât mai sigură posibil. Modul invizibil care este disponibil pe majoritatea routerelor îl face imposibil de accesat cu ușurință de către atacatori.

3. Ofensiva. O modalitate bună de a bloca astfel de atacuri și de a scăpa de atacatori este aceea de a dezactiva modul admin prin intermediul wireless. Practic, acest lucru presupune că doar dacă conexiunea cu routerul este realizată prin Ethernet se pot accesa setările de admin. De cele mai multe ori această setare se găsește în opțiunile avansate ale setărilor, în setările de administrare, unde ar trebui să fie vizibilă o setare pentru a dezactiva administrarea remote.

4. Fiți mai deștept decât atacatorul. Până acum, VPN-urile erau folosite în mare parte de către business-urile mari. În prezent, un VPN este ușor accesibil pentru oricine pentru o sumă mică de bani. Acesta asigură navigarea sigură și ascunde istoricul de navigare de atacatori. Totodată, prin intermediul acestuia, locația și adresa IP rămân ascunse. Există o mulțime de provideri care au diferite oferte pentru VPN-uri și depinde doar de utilizator să o aleagă pe cea mai convenabilă.

5. Setarea unui nume adecvat. De cele mai multe ori, utilizatorii nu schimbă numele unui router după ce îl setează. SSID-ul este un simplu indicativ pentru rețeaua wireless iar acesta trebuie să fie unul adecvat. Este mai ușor de compromis un router cu nume implicit datorită faptului că acestea au de cele mai multe ori parole comune. Așadar, cu cât SSID-ul este mai complex și mai mare, cu atât este mai dificil de spart.

6. Alegerea unei parole. În cele din urmă, o parolă este necesară. Deși nu este singura metodă prin care se pot preveni atacurile asupra routerelor, este nevoie de una. Cu toate că folosind o combinație de caractere alfanumerice ar trebui să fie suficient, este nevoie de creativitate în crearea unei parole.

Astfel, folosirea elementelor prezentate poate face diferența între a avea o rețea sigură și a avea o rețea spartă.

Citește și cele mai importante 10 sfaturi pentru securitate cibernetică.