Odată cu evoluția tehnologiei, provocările cele mai mari s-au schimbat din a îți păstra bunurile în siguranță la protejarea datelor personale, acestea nefiind accesate de către persoane neautorizate.
Comoditatea și conectivitatea pe care internetul le oferă vin la pachet cu anumite responsabilități. Există în permanență riscul unui atac informatic folosind internetul, singura modalitatea de a fi complet în siguranță fiind aceea de a lua toate măsurile de prevenție cu putință.
Dacă sunteți preocupați de protejarea datelor personale, în continuare vor fi expuse o serie de măsuri ce pot fi luate pentru a se asigura integritatea acestora.
1. Folosirea unui VPN
De cele mai multe ori, datorită portabilității și comodității, este de preferat a se folosi o rețea wireless pentru conexiunea la internet. Există chiar posibilitatea de a se folosi o rețea fără parolă, iar dacă această situație este inevitabilă poate însemna că atacatorii pot pătrunde relativ ușor în sistem. Așadar, folosirea unui VPN adaudă un strat suplimentar de securitate asupra dispozitivului personal.
VPN-ul (Virtual Private Network) creează o conexiune criptată între dispozitivul propriu și un server, creând astfel o conexiune securizată. Acest element garantează protecția și faptul că locația dispozitivului rămâne ascunsă.
Pentru studenți, folosirea unui VPN poate însemna un avantaj mai mare. Astfel, aceștia pot accesa resurse academice fără a își face griji asupra pierderii datelor lor personale. Totodată, un abonament premium pentru VPN ar trebui să confere acces la anumite site-uri sau media restricționate de regiune, în timp ce activitatea rămâne ascunsă.
2. Setarea unor parole puternice și a unui Autentificator în Doi Factori
Într-adevăr, este mai simplu să se salveze parolele pe dispozitiv sau să se folosească aceeași parolă pentru mai multe conturi, acest lucru neînsemnând că este o idee bună. Dacă este necesar ca acestea să fie stocate într-un loc, este indicat să se folosească un password-manager care poate de asemenea și să genereze parole. Un alt sfat util este acela ca parolele să fie schimbate regulat.
Oricand este posibil, activați autentificarea în doi pași. Acest lucru garantează faptul că se va primi o notificare de fiecare dată când cineva încearcă să acceseze respectivul cont.
3. Citiți Politicile de Securitate și Termenii de Folosire
Majoritatea site-urilor și aplicațiilor oferă anumite setări de securitate pentru utilizatori. Acestea se pot întinde pe pagini întregi și pot fi chiar plictisitoare, dar este necesar să se cunoască ce informații stochează și distribuie acestea. De asemenea, este posibil ca telefonul personal să aibă acces la fișiere, informații personale sau locație. Este recomandat să se aleagă a se distribui cât mai puține date personale.
4. Păstrarea unor Copii de Rezervă a Datelor
Pentru studenți, toată activitatea lor poate fi stocată pe laptop. Așadar, este important să existe copii de rezervă pentur datele existente. Cea mai bună metodă de a realiza acest lucru este folosind atât sotfware, încărcând datele în servicii de tip cloud, cât și hardware folosidn un hard-disk extern.
5. Protecție Anti-Furt
Asigurările se ocupă de costurile dispozitivului fizic, fiind necesare măsuri suplimentare pentru a proteja ce se află în interiorul acestuia. Există aplicații care permit ștergerea tuturor datelor în cazul unui furt sau pierderi, aducând dispozitivul la setările sale din fabrică. Dacă este activat un serviciu de cloud pe laptop, există șansa de a avea posibilitatea ștergerii datelor de la distanță prin intermediul acestui seviciu.
6. Aruncarea în Siguranță a Dispozitivelor
Nu este ieșit din comun să se treacă cu vederea importanța ștergerii tuturor datelor de pe dispozitiv înaintea depozitării acestuia. Fie că dispozitivul este reciclat sau oferit unei alte persoane, este necesar să se realizeze o ștergere a tuturor datelor de pe acesta. De asemenea, trebuie acordată o atenție sporită îndepărtării tuturor cardurilor de memorie sau cartelelor SIM din dispozitiv, împreună cu ștergerea listei de apeluri, istoricul de navigare și restul fișierelor.
7. Protejarea Datelor Personale Offline
Nu trebuie să omitem faptul că păstrarea datelor în siguranță este importantă nu doar online, ci și offline. Este posibil ca în unele cazuri, dispozitivele să fie accesibile altor persoane. Așadar, primul pas în păstrarea securității o reprezintă setarea unor parole pentru dispozitive.
Atunci când ieși din casă, ia cu tine doar documentele și cardurile de care ai nevoie. Dacă consideri necesar, poți investi într-un seif în care să păstrezi documente importante precum pașapoarte, documente personale sau alte fișiere importante.
Nu există o metodă care să fie în totalitate sigură. Cu toate acestea, toți pașii ce au fost prezentați până acum au menirea de a face cât mai dificil cu putință pentru cineva care încearcă să acceseze datele. Este important să se facă o educație în acest sens, pentru a te proteja de un posibil risc și pentru a implementa măsuri de securitate.
Vezi și articolul despre securizarea datelor companiei.