Cum Se Verifică Securitatea Site-urilor

Nov 3, 2020 | Securitate | 0 comments

În lumea digitală, securitatea site-urilor pe care le accesăm este una dintre principalele îngrijorări, datorită numărului mare de website-uri malițioase care există pe Internet, fiind astfel dificil de identificat site-urile de încredere. Așadar, atitudinea pe care trebuie să o avem atunci când navigăm online trebuie să fie una precaută, asigurându-ne că paginile pe care le vizităm nu sunt periculoase prin intermediul unor măsuri specifice.

În general, este recomandat ca URL-ul site-ului să fie tastat, în defavoarea copierii acestuia sau accesării unui link. De asemenea, este recomandat să se verifice dacă site-ul folosește HTTP sau HTTPS.

INVESTIGAREA SITE-ULUI

Pentru a ne asigura de securitatea site-ului, va trebui să facem o analiză a URL-ului acestuia înainte de a îl accesa. Acest lucru se poate face prin verificarea manuală a acestuia, sau prin introducerea sa în cadrul unor analizatoare online care îi verifică integritatea.

Dacă link-ul este unul scurt, este recomandat să se folosească site-uri care îi redau lungimea inițială, pentru ca mai apoi, acesta să fie verificat.

METODE DE ANALIZĂ 

Pentru a verifica securitatea și integritatea unui site web, cea mai recomandată metodă este aceea de a îl verifica prin intermediul unor scannere online care folosesc ultima tehnologie disponibilă pentru a interpreta dacă un site este actualizat sau infectat cu malware.

Site-uri ce analizează integritatea paginilor web:

VERIFICAREA CERTIFICATELOR SSL

Pentru a ne asigura de securitatea site-ului, trebuie observat dacă acesta este de tip HTTPS înainte de a introduce detaliile personale. Acest lucru poate fi verificat cu ajutor analizatoarelor de certificate SSL online.

De asemenea, putem găsi o listă a certificatelor, de la cele mai puțin de încredere până la cele mai sigure certificate. În plus, se poate verifica instalarea corespunzătoare a acestora prin intermediul unor site-uri precum cele ce urmează:

GOOGLE SAFE BROWSING

Conform celor de la Google, Safe Browsing este un serviciu construit de către echipa lor de securitate pentru a identifica site-urile nesigure, cu scopul de a notifica utilizatorii și administratorii acestora de potențialul pericol.

În rapoartele lor, numite Transparency Reports, aceștia dezvăluie informații în legătură cu amenințările descoperite și avertizările pe care le trimit utilizatorilor. De asemenea, acest serviciu informează administratorii de site-uri dacă paginile lor sunt infectate de atacatori și îi ajută să își rezolve problemele pentru ca utilizatorii acestora să fie în siguranță.

VERIFICAREA SECURITĂȚII ȘI REPUTAȚIEI UNUI WEBSITE

Este recomandat ca un website să fie analizat prin mai multe instrumente pentru a detecta dacă acesta este sigur și pentru a afla dacă site-ul are o reputație bună, facilitând astfel detecția site-urilor frauduloase sau malițioase. Aceste instrumente ajută la identificarea site-urilor implicate în incidente cu malware, activități frauduloase sau detecția site-urilor de phishing.

Instrumente ce pot fi folosite pentru a verifica reputația unui site:

CONCLUZII

Infractorii cibernetici folosesc diverse tehnici pentru a păcăli utilizatorii și pentru a îi infecta cu malware, pentru a cauza daune ireparabile sau pentru a le fura datele personale. Așadar, este important ca înainte de a accesa orice pagină web, să fie făcută o verificare a acesteia pentru a îi dovedi securitatea și legitimitatea.