Securizarea datelor reprezintă un aspect important pentru orice companie. Există o mulțime de moduri în care acestea pot fi pierdute, acest lucru putând rezulta chiar în desființarea acesteia, mai ales în cazul în care sunt stocate date ale clienților. Un mecanism de protecție al datelor ar trebui să fie aplicat tuturor tipurilor de date existente.
În continuare vor fi prezentate câteva elemente de bază necesare pentru protejarea datelor.
FOLOSIREA UNEI CONFIGURAȚII DE SECURITATE
Folosirea unor setări de securitate poate fi factorul definitoriu în cazul unui atac. Folosind o astfel de configurație, se poate face orice, de la înlăturarea unui virus până la prevenirea infectării calculatorului cu Ransomware.
Bineînțeles, prevenirea infectării computerelor este o alternativă mult mai bună decât cea a așteptării ca acestea să fie infectate pentru ca mai apoi să se înlăture virușii.
De exemplu, în cazul unei infecții cu Ransomware, dacă nu există back-up al datelor, acestea sunt pierdute. Chiar dacă s-ar putea înlătura virusul, datele nu vor mai putea fi recuperate niciodată. Acesta este unul dintre motivele pentru care este de dorit să se evite orice infecție cu malware, securizarea datelor fiind necesară.
Este adevărat că programele de securitate pentru business au costuri semnificative însă, acestea vă pot salva din multe situații neplăcute.
Ce Programe ar Trebui Folosite?
Configurația ideală presupune existența unui Antivirus împreună cu un un program Anti-Malware pentru fiecare computer, datorită faptului că fiecare dintre ele detectează tipuri diferite de malware. Folosindu-le pe amandouă se oferă un grad mai mare de protecție fără a fi afectată performanța și fără a apărea orice interferență.
Totuși, este indicat să se evite a se folosi două programe de același tip, de exemplu, două program antivirus sau două programe anti-malware.
De asemenea, este recomandat să se evite scanarea calculatorului cu ambele programe în același timp. Acestea pot fi programate astfel încât să își realizeze scanările la ore diferite. Însă, rularea acestora pentru protecție în timp real este recomandată.
FOLOSIREA UNUI VPN
VPN este prescurtarea pentru Virtual Private Network și reprezintă o metodă excelentă de a îmbunătăți intimitatea întregii companii.
Un VPN criptează tot traficul care intră și iese în și din rețea și ascunde adresa IP. Aceste caracteristici previn tentativele de spionaj asupra activității din rețea.
PĂSTRAREA UNOR COPII DE REZERVĂ
Acesta este de asemenea un pas esențial. Nu poți fii niciodată prea precaut. Chiar dacă au fost luate toate măsurile de siguranță, există o posibilitate ca datele să fie pierdute integral, un backup fiind elementul salvator într-o astfel de situație.
De exemplu, nu trebuie să aibe legătură cu un incident cibernetic. O simplă cădere de tensiune poate distruge o mulțime de dispozitive de stocare. În acest caz, dacă nu există copii de rezervă, pentru restaurarea datelor este nevoie de o sumă foarte mare de bani.
Deținerea unor hard disk-uri suplimentare sau a unor soluții de tip cloud nu este ieftin de asemenea, dar este cu siguranță mai ieftin decât angajarea unui profesionist pentru a recupera datele pierdute.
Cea mai bună soluție pentru păstrarea copiilor de rezervă este ca acestea să fie păstrate în siguranță și deconectate de la computer sau de la rețea. Astfel, în cazul unei căderi de tensiune sau al unui incident de securitate, datele de pe acestea nu vor fi afectate.
Cele mai preferate metode sunt folosirea unor HDD-uri externe sau folosirea unor soluții de tip Cloud. De asemenea, există două moduri în care se poate realiza backup-ul: se poate face o singură dată, o copie a sistemului de operare, sau se pot face actualizări constante ale documentelor importante.
Fiecare din cele două metode au întrebuintările lor. Prima este folosită în cazul în care nu sunt obținute constant date noi, în timp ce a doua metodă este folosită în cazul în care asupra sistemului se fac modificări destul de des și se obțin date noi regulat.
PĂSTRAREA CALCULATORULUI ACTUALIZAT
Asigurându-se că toate calculatoarele sunt actualizate la ultimele versiuni disponibile se pot evita exploatări ale unor vulnerabilități de tip zero-day.
Pentru a înțelege amploarea acestui fenomen, vom considera ca exemplu virusul WannaCry, care s-a folosit de un exploit zero-day și care a reușit să infecteze mai mult de 200.000 de calculatoare.
Așadar, este de dorit ca un astfel de eveniment să nu se repete. Evitarea instalării ultimelor actualizări disponibile vă pot transforma în următoarea potențială victimă a unui atac similar.
INFORMAREA ANGAJAȚILOR ÎN LEGĂTURĂ CU PROTECȚIA DATELOR
Informarea angajaților este de asemenea un element important în securizarea datelor. Această informare ar trebui să fie scurtă, succintă și informativă.
Elementele de securitate de bază includ:
- Evitarea site-urilor care par suspecte, link-urilor, reclame, emailuri etc
- Păstrarea calculatorului actualizat
- Realizarea în mod constant de copii de rezervă
- Folosirea VPN-ului
- Urmează ghidul de bune practici pentru a evita înșelătoriile.
Vezi și cele mai importante 10 sfaturi pentru securitate cibernetică.