Pentru o mai bună securitate cibernetică, utilizatorii ar trebui să fie pregătiți să facă față atacurilor, hackerilor și virușilor.
Datorită multitudinii sale de beneficii, putem uita cu ușurință că internetul servește și ca un spațiu de lucru pentru hackeri. Odată cu creșterea numărului de utilizatori online, amenințările de securitate și răspândire a virușilor au devenit mult mai frecvente.
În consecință, utilizatorii ar trebui să fie pregătiți să facă față atacurilor, îmbunătățindu-și securitatea cibernetică. Cele mai importante sfaturi pentru securitate cibernetica:
- ISP (Internet Service Provider) securizat
Furnizorii serviciilor de Internet au acces la toate informațiile și activitățile întreprinse de utilizator, iar, în unele țări, aceștia au dreptul să vândă datele utilizatorilor către agenții de publicitate, pentru a face profit. Este foarte important ca ISP-ul să fie protejat, fie prin configurarea unui VPN (Virtual Private Network), protejarea datelor prin aplicații sau site-uri criptate, fie prin utilizarea unui ISP nou.
- Protejarea PII-ului (Personally Identifiable Information)
PII reprezintă informațiile personale de identificare și anume: numele, numărul de telefon, detaliile locației, adresa poștală, adresa IP și toate datele de identitate digitală. PII este utilizat și de hackeri pentru a identifica o persoană și locația sa. Acest lucru reprezintă un risc imens de confidențialitate ceea ce înseamnă ca este foarte important să fim atenți ce informații oferim în mediul online. Protejarea PII-ului se face prin:
- Criptarea datelor;
- Folosirea autentificării prin doi sau mai mulți factori;
- Ștergerea vechilor informații PII ce nu mai sunt utilizate;
- Verificarea setărilor de confidențialitate pentru rețelele de socializare;
- Nepublicarea informațiilor personale pe platforme de socializare.
- Instalarea unor programe antivirus și firewall
Programele antivirus și firewall sunt două dintre soluțiile majore pentru protejarea unui computer și a rețelei. Antivirusul protejează calculatorul detectând și eliminând viruși, o gamă largă de amenințări și programe software dăunătoare (troian, spyware, ransomware, botnet etc.).
Firewall-ul protejează calculatorul împotriva amenințărilor cibernetice ce au loc pe internet precum traficul de rețea nedorit, atacatorii cibernetici, programe malițioase care încearcă să obțină acces la computer sau rețea prin internet.
- Păstrează o copie de rezervă a datelor
Copia de rezervă a datelor este foarte importantă, astfel încât datele se pot recupera chiar dacă hackerii le criptează sau le șterg.
Stocați datele de rezervă în mai multe locații offline, inaccesibile pentru sistem, utilizatori sau hackeri. Asigurați-vă că datele sunt protejate și că procesul de recuperare a datelor funcționează fără probleme.
- Gestionarea amprentei digitale
Monitorizați frecvent toate conturile online și informațiile ce sunt stocate în acestea, precum numele deținătorului cardului de credit, numărul cardului de credit, detaliile contului bancar, adresa, e-mailul , pentru a verifica dacă există vreo activitate suspectă. Păstrarea evidenței amprentei digitale include și verificarea tuturor conturilor de social media, a detaliilor și imaginilor partajate și dezactivarea conturilor inactive. Este recomandat schimbarea frecventă a parolelor de pe conturi și al calculatorului, utilizând o parolă puternică.
- Rămâneți la curent
Este important să monitorizăm actualizarea software-urilor și aplicațiilor de securitate cibernetica. Actualizările de software apar atunci când există o breșă în securitate, iar dacă nu se face această actualizare sunt șanse ca utilizatorii neautorizați să aibă acces la sistem. Notificările deranjante de actualizare a software-ului reprezintă răul cel mai mic, dacă luăm în considerare riscul de compromitere a datelor, dacă actualizarea sistemelor nu este făcută frecvent.
- Monitorizarea rețelei
Implementarea unui plan de acțiune riguros pentru a monitoriza periodic rețeaua este importantă. Acest lucru va detecta orice activitate neobișnuită ce ar putea duce la o vulnerabilitate. Cel mai util ar fi să folosiți un centru de operații de securitate pentru a monitoriza și interpreta ceea ce se întâmplă pe calculatoare și în rețele. Utilizați teste de penetrare, efectuați evaluări ale vulnerabilității și folosiți mecanisme pentru a detecta și opri atacurile sau accesul neautorizat.
- Folosiți parole puternice
O parolă puternică este esențială pentru securitate cibernetica și pentru a împiedica hackerii să aibă acces la informații. Pentru a face parolele mai puternice și sigure:
- Adaugă cel puțin o literă cu majuscule, o literă cu minuscule, un număr și un caracter;
- Nu folosiți aceeași parolă pentru toate dispozitivele;
- Folosiți o parolă ușor de reținut, dar folosiți indicii în cazul în care uitați și păstrați-le într-un loc protejat de public sau de hackeri;
- Schimbați parola măcar o dată pe an.
- Utilizați și conectați dispozitivele în siguranță
Încercați pe cât posibil să nu folosiți dispozitivele altor persoane și, dacă da, nu salvați niciodată datele personale pe acestea. Limitați accesul altor persoane la calculator (este unul din cele mai bune sfaturi pe care mulți nu îl respectă). Telefoanele mobile sunt o țintă pentru multe incidente malware, astfel ele trebuie conectate în siguranță. Protejați toate dispozitivele cu parole, nu conectați niciodată dispozitivul la rețele nesecurizate, instalați aplicații din surse de încredere și efectuați copii de rezervă regulate.
- Dezvoltați un plan de acțiune în cazul unui atac cibernetic
Pe baza experiențelor anterioare de amenințare cibernetică încercați să construiți un plan puternic și rezistent. Planul de acțiune trebuie să includă soluții la problemele care nu s-au concretizat. Investește într-un program sau o echipă care să testeze regulat sistemul, pune în aplicare tehnicile pentru a reduce amenințările de atac cibernetic și folosește o metodă de recuperare eficientă a datelor în caz de un atac cibernetic.
Citește și despre securizarea datelor companiei.